Beleggen in vastgoed: Alles wat u moet weten over belasting

In dit artikel willen we u informeren over de belangrijke aspecten van belasting bij het beleggen in vastgoed. Beleggen in vastgoed wordt vaak gezien als een veilige keuze, maar het brengt wel bepaalde kosten met zich mee. Bij de aankoop betaalt u overdrachtsbelasting en mogelijk andere kosten, zoals het renoveren van het onroerend goed. Daarnaast zijn er notaris- en onderzoekskosten verbonden aan de aankoop. Verder moet u rekening houden met gemeentelijke heffingen en waterschapsbelasting. Dit zijn serieuze kosten, maar vergelijk ze eens met de aankoop-, beheer- en bewaarkosten die gepaard gaan met beleggingen in aandelen, afgezet tegen het rendement.

“Een goede reputatie opbouwen is essentieel om aantrekkelijke huurders aan te trekken.”

Belang van energielabels

Bij de aankoop van vastgoed is de locatie een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op uw rendement. Ook de technische staat van het pand en het energielabel zijn belangrijk. Commercieel vastgoed moet minimaal energielabel A, B of C hebben. Het verkrijgen van een hypotheek wordt lastig wanneer het energielabel lager is dan C, iets wat na 2023 vrijwel onmogelijk zal worden.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Er zijn fiscale voordelen verbonden aan het beleggen in verhuurde woningen, met name voor particuliere beleggers. De waardestijging van een woning in privébezit en de inkomsten uit verhuur vallen beide onbelast in box 3. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan deze belegging. Onderhoudskosten en hypotheekrente zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. Bovendien kan de waarde van de woning dalen als de huizenmarkt verslechtert. Een ander voordeel is de transparantie van de woningmarkt.

Hoe kunt u het meeste verdienen met passief beleggen?

Als particuliere belegger valt uw vastgoedbelegging in principe onder privévermogen, wat valt binnen box 3 van de inkomstenbelasting. Hierbij geniet u van een groot belastingvoordeel: uw huurinkomsten en waardestijging van het vastgoed blijven onbelast. Door indexatie kunnen uw opbrengsten in de loop van de jaren toenemen.

Het is belangrijk om als particuliere belegger passief te blijven en het beheer en onderhoud van het pand zoveel mogelijk uit te besteden om binnen box 3 van de inkomstenbelasting te vallen. Als u zelf actief aan de slag gaat, bijvoorbeeld door huurders te zoeken en onderhoud uit te voeren aan het verhuurde pand, kan de belastingdienst u beschouwen als een actieve belegger of zelfs als ondernemer. In dat geval valt u onder box 1 en vervalt de gunstige behandeling van box 3. Dit resulteert uiteraard in een lager rendement op uw vastgoedbelegging.

Voor meer informatie over beleggen in vastgoed kunt u de website van de belastingdienst raadplegen voor de laatste ontwikkelingen met betrekking tot box 3.

Meer weten?

Heeft u vragen? Neem contact met ons op.

Heeft u geen vragen?

Bereken hieronder gelijk u verhuurprijs